Ülke Güvenliğinde Dataların Önemi

Günümüzde ülkelerin büyüklüğünü, gelişmişliğini anlamanın farklı farklı yolları var. Bu bazen gelir düzeyi, bazen eğitim seviyesi, bazen ordusu, bazen de kendi kendine yetebilme. Büyük ülkelerin de en büyük derdi kuşkusuz “saldırı”. Saldırı demişken artık ülkeler birbirine karşı güç savaşları oynarken geçmişte olduğu gibi zayıfın üstüne diret kılıç kalkanla gitmiyor.

MerakliYazar

1915’teki 1. Dünya Savaşı son bulduğunda her iki taraftan da 10 milyona yakın asker hayatını kaybetmiş, 21 yıl sonra başlayan 2. Dünya Savaşında ise sadece tek tarafın kayıpları 45 milyonun üstende kalmıştı. İngiliz amiral John Fisher 1. Dünya Savaşı henüz devam ederken “Savaş yeni buluşlar sayesinde kazanılacak” dedi ve bu sözlerinde de ne kadar öngörülü olduğu aslında kanıtlanmış oldu. Onlarca biyolog, fizikçi, kimyager yeni buluşların kapılarını araladılar. Bu buluşlar da sadece seçim meydanlarında kalmayarak teknolojinin gelişimine öncülük ettiler. 


Günümüz bilgisayar teknolojisinin başlangıcı da 2. Dünya Savaşı zamanına dayanır. Almanlar büyük bir zafere sahip olurken bunun önemli bir kısmını gelişmiş bir istihbarat ağına sahip olarak yaptılar. “Enigma” adını verdikleri bir makineyle stratejik bölgelere gönderdikleri savaş planları, askeri görevler ya da devlet sırlarını şifreliyorlardı. 

Bir ülkenin gelişmişliğinde, üstünlük kurmasında iletişimin, iletişim ağlarının bu örnekten de anlayabileceğimiz üzere ne derece büyük bir rolü olduğu açık. Savaş sırasında taraflar iletişimi engellemek için düşman ülkelere ait iletişim kablolarına zarar veriyordu. 

İletişim ülke güvenliği konusunda bu kadar büyük bir rol oynarken Türkiye bu mevzuda nerede duruyor? GSM operatörü Turkcell kendi verilerimizin kendi içimizde kalmasını sağlamak için İzmir’de 4. veri merkezini açtı. Bu merkezler sayesinde Türkiye’nin datası Türkiye’de kalıyor. Bunun sözle ifade edilmesi çok kolay ancak bunun fiziksel olarak somut örneği işte bu veri merkezleri. Savaş zamanı yaşanan örneklere bakacak olursak çok rahat anlaşılabilir ki veri merkezleri sadece verilerin depolandığı yer olarak görülmemeli. Veri merkezleri ayı zamanda bir ülkenin milli güvenlik meselesidir.

Açılan veri merkezlerini tabi sadece milli güvenlik meselesi olarak ele almak pek doğru bir tanım değil. Ekonomik açıdan da düşündüğümüzde petrolü elinde bulunduran ülkeler nasıl daha zengin ve güçlü gibi algılanıyorsa aslında bu da aynı şekilde algılanabilir. İkisi de birbirine çok benzer konular. Önemli olan petrolü elinde bulundurmak değil onu işlemek. Yani aslında sadece elinde bulundurmak yetmiyor. Bir varil petrol bugün 75 dolar. Bunu işlediğiniz zaman milyon dolarlık değerler ortaya çıkıyor. 1GB data da dünyanın her yerinde 2 buçuk dolar. Fakat o datayı işlediğiniz takdirde, onu reklama, müziğe, anlık mesajlaşmaya, televizyona, bulut hizmetlerine çevirdiğinizde yine milyon dolarlık değerler ortaya çıkıyor. Türkiye’nin yapması gereken de Ortadoğu’da olduğu gib hataya düşmeden datasına sahip çıkmak. Onu ham data olarak vermeden işleyerek değere çevirmek.

Bu da Turkcell’in açtığı veri merkezleri sayesinde şu an tam da bu görevi görüyor.


11 Adımda Nasıl YouTuber Olunur?

Netflix'in Ses Getiren Yapımı 3 Cisim Problemi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Çok Acıklı Hayat Hikayelerine Sahip 11 Süper Kahraman

Freelance Çalışmanın 5 Önemli Avantajı

Neden Bir Sevgilin Yok? Sorusuna Bir Erkeğin Verebileceği En Karizmatik 20 Cevap

Türk Sinemasının En İyi 11 Biyografi Filmi

İlk Buluşmada Asla Yapılmaması Gerekenler

İşe Geç Kalanların Ardına Sığındığı Bahaneler

Tüm Dünyaya Amerikan Filmleri Sayesinde Öğretilmiş 17 Çok Önemli Hayat Dersi

Çekimleri İçin Acayip Paralar Harcanmış En Pahalı Hollywood Filmleri

Türk Sinemasından Engelli Bireylerin Mücadelesini Anlatan 9 Film

Dünyanın En İyi 10 Havalimanı

2023 Yılının En İyi 10 Netflix Dizisi

Dünyada Kış Manzarasının En Güzel Göründüğü 19 Şehir ve Kasaba

Günümüz Dünyasında Hala Varlıklarını Sürdüren Gelmiş Geçmiş En Tehlikeli 8 Gizli Örgüt

Gelecek 100 Yıl İçinde Nasıl Evlerde Yaşayacağız? Fotoğraflar Sizi Çok Şaşırtacak

Türkiye'den ABD'ye Uçuş Yapabileceğiniz 12 Nokta

Televizyon Tarihinin Gelmiş Geçmiş En İyi 11 Doktoru

İş Bilgisayarınızda Olması Gereken 5 Program

Bu Akşam Evde Pineklemek Yerine Dışarıya Çıkmak İçin 11 Mantıklı Sebep