Başarısızlıktan Zirveye Uzanan Kariyer Hikayeleri

Pek az `insan` başkalarının deneyimlerinden yararlanmayı bilecek kadar akıllıdır der Voltaire. İşte bugünkü dersimiz başarı hikayeleri gelin beraber yararlanalım bu deneyimlerden.

simaysondal

Başarısızlık ilk bakışta çok kötü görünür. Özgüveninizi zedeler ve insanların size inancı azalır fakat yeterince geniş bakabilirseniz başarısızlık olması gereken bir kavramdır. Bunun en büyük nedeni ise; başarısızlık dünyasının bir parçasıdır. “Başarısızlık” konusunda esas ele almanız gereken nokta büyük girişimcilerin dibi gördükleri andaki reaksiyonlarıdır. En başarılı girişimciler yaşadıkları zorluklar karşısında pes etmediler ve hatalarından ders aldılar. Başarısızlıklarını zihinlerine kazıyıp onları başarı İçin birer basamak olarak kullandılar. Gelin birkaçına birlikte bakalım. İşte başarısızlıklarından çok büyük dersler alan 5 büyük isim:

Elif Çoban

Bugün 120 ülkeye ihracat yapan, sektöründe Türkiye’nin ihracat şampiyonu olan Şölen’in CEO’su Elif Çoban da “İş insanı mutlaka hata da yapacak, para da batıracak.” diyor ve Şölen’in 10-15 milyon dolar zarar ettiği 2001 yılını şöyle anlatıyor: “Rusya kriziyle 2001 krizini aynı anda yaşadığımız dönemdi. İhracatımızın yüzde 95’ini Rusya ve Türk Cumhuriyetleri’ne yapıyorduk. Fakat o dönem oluşmadan 1-2 yıl önce Avrupa ve Orta Doğu’ya da açılmıştık. Rusya krizi olunca bir sürü üretici milyon dolar zarar etti bizim de bir miktar paramız gitti. Ama o dönemde farklı pazarlara açıldığımız için şanslıydık. Pazar çeşitlendirmesinin önemini bu sayede anladık. İyi ki pazar çeşitlendirmesine gitmişiz yoksa daha büyük miktarlarda zarar edebilirdik.”

Koton

Koton Yönetim Kurulu Eş Başkanı Yılmaz Yılmaz, 2011’de 500 bin Euro parayı nasıl kaybettiğini ise şöyle anlatıyor: “Yıllar önce Hong Kong’da bir mağaza açmaya niyetlendik. Orada bir partnerle beraber yola çıktık. Ama partnerle olan anlaşma sonuçlanmadan Hong Kong’da çok güzel bir mağaza tuttuk. Sonra anlaşma olmadı. Olmayınca biz de mağazayı açamadık ama mağazayı tuttuğumuz için 500 bin Euro kaybettik. Anlaşmayı bitirmeden harekete geçmemek gerektiğini 2011’deki bu zarar etme hikayem sayesinde öğrenmiş oldum. Şu anda 30 ülkede 200 mağazamız var. Bir daha bu hatayı yapmadık.”

Uludağ İçecek

Uludağ İçecek Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ömer Kızıl da şirketlerinin hayatında çok kritik bir batma hikayesinden nasıl kurtulduklarını şöyle anlatıyor: “Şirkette 4’üncü jenerasyonum. Hayatım krizlerle geçti. 2001 yılında Uludağ İçecek’in geçirdiği en büyük krizde -ki fabrikamızın arazisini satıp da krizden çıkmıştık- ilk defa o zaman satış ve pazarlamadan sorumlu genel müdür yardımcısı oldum. 2001’de ana işimiz yüzde 75-80 bizim strateji hatalarımızdan dolayı batıp yok olacaktı. Sonra daha doğru isimlerde çalışıp doğru stratejileri kurduk ve bugüne geldik. Bu, bana çok büyük bir ders oldu. 2001’den sonra çok şükür şirketi daha iyi bir yere getirdik. Ondan sonra büyük bir kaybımız olmadı.

Netlog Lojistik

Yönetim Kurulu Başkanı Şahap Çak, bugüne gelene kadar çok kez zarar ettiğini itiraf eden deneyimli bir insanı. Çak, “Aslına bakarsanız oğlum Gökalp Çak, para kaybetti. Oğlum, 2000’de Boston ve Amerika’da tekstil işi yapacağım diye tutturdu ve benden destek olmamı istedi. Hem maddi hem çevremiz itibarıyla destek olmaya karar verdim. Sermaye verdim, yetmedi. Altı ay sonra, ‘Baba siparişler çok iyi, biraz daha para gerekiyor’ dedi. Takviye de ettik yine yetmedi. Bir yıl sonra bir daha para istedi. Sonra baktım olmuyor. Buradan birilerini gönderdim. ‘Bakın bu çocuk ne yapıyor’ dedim. Baktılar ki problem var. Siparişleri almış ama anlaşmaları yanlış yapmış. E genç, heyecanlı. Karşısındaki de kurt. ‘Tamam oğlum’ dedim. ‘Sen bu işi bırak. Bu zarar bize yeter. Bu akıl da sana yeter’ dedim. Böyle ciddi miktar paramız battı.”

Bu başarısızlık hikayelerinde de gördüğümüz üzere başarıya hiçbir zaman çiçeklerle kaplı kusursuz yollardan geçerek ulaşılmaz. Bu uzun ve zorlu yolda ilerlerken düşmek, kalkmak, yapayalnız kalmak ve hatta umutsuzluğa kapılıp geri dönmeyi düşünmek, deyim yerindeyse işin doğasında vardır.

Bir örnek daha vermek gerekirse; gün geçtikçe yayılan, 21.yy’ın ticaret sistemi olarak görülen ve doğrudan satışın geliştirilmiş bir türü olan Network Marketing, kişinin tamamen kendi emeği ile doğru orantılı gelir sağlamasına imkan veren modellerinin başında geliyor. Bu sebeple kendinizi bilgiyle donatmanız, zorluklar karşısında pes etmemeniz bu sektöründeki geleceğiniz adına çok önemli bir detaydır. Doğru zamanı ayırır ve kendinizi geliştirirseniz başarılı bir geleceğe sahip olabilirsiniz.

11 Adımda Nasıl YouTuber Olunur?

Netflix'in Ses Getiren Yapımı 3 Cisim Problemi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Çok Acıklı Hayat Hikayelerine Sahip 11 Süper Kahraman

Freelance Çalışmanın 5 Önemli Avantajı

Neden Bir Sevgilin Yok? Sorusuna Bir Erkeğin Verebileceği En Karizmatik 20 Cevap

Türk Sinemasının En İyi 11 Biyografi Filmi

İlk Buluşmada Asla Yapılmaması Gerekenler

İşe Geç Kalanların Ardına Sığındığı Bahaneler

Tüm Dünyaya Amerikan Filmleri Sayesinde Öğretilmiş 17 Çok Önemli Hayat Dersi

Çekimleri İçin Acayip Paralar Harcanmış En Pahalı Hollywood Filmleri

Türk Sinemasından Engelli Bireylerin Mücadelesini Anlatan 9 Film

Dünyanın En İyi 10 Havalimanı

2023 Yılının En İyi 10 Netflix Dizisi

Dünyada Kış Manzarasının En Güzel Göründüğü 19 Şehir ve Kasaba

Günümüz Dünyasında Hala Varlıklarını Sürdüren Gelmiş Geçmiş En Tehlikeli 8 Gizli Örgüt

Gelecek 100 Yıl İçinde Nasıl Evlerde Yaşayacağız? Fotoğraflar Sizi Çok Şaşırtacak

Türkiye'den ABD'ye Uçuş Yapabileceğiniz 12 Nokta

Televizyon Tarihinin Gelmiş Geçmiş En İyi 11 Doktoru

İş Bilgisayarınızda Olması Gereken 5 Program

Bu Akşam Evde Pineklemek Yerine Dışarıya Çıkmak İçin 11 Mantıklı Sebep