5.661 gösterim
45,29 viral puan

Myanmar durulmuyor

Myanmar'da bir külliyede çıkan yangında 13 çocuk öldü. Yangından Budistleri sorumlu tutan Müslümanların külliye önünde toplanması üzerine yoğun güvenlik önlemi alındı. Öte yandan BM, bölgedeki genel insani şartların ağırlaşması üzerine uluslararası yardım çağrısı yaptı.
koroes 02.04.2013 saat 13:21
Myanmar'ın başkenti Yangon'da kimsesizlerin kaldığı külliyede çıkan yangında 13 çocuk hayatını kaybetti

Yetkililer, kentin doğu kesiminde yer alan bir cami, bir okul ve bir de yatakhaneden oluşan külliyede çıkan yangına elektrik sistemindeki kısa devrenin neden olduğunu ileri sürdü.  

Yaklaşık 75 çocuğun kaldığı külliyede yangın çıktığı sırada zemin katta uyuyan çocukların kaçtığı, birinci kattaki odada kalan 16 çocuktan 3'ünün pencereden atlayarak kurtulduğu, merdivenlere yönelen diğerlerinin ise yanarak öldüğü açıklandı. 

Yangından Budistleri sorumlu tutan Müslümanların, külliye önünde toplanmaya başlaması üzerine yoğun güvenlik önlemleri alındı.

Yanmış kablo yok

Müslüman Gençler Örgütü'nden Zaw Min Htun, binada yanmış kablo görmediklerini, sigorta kutusunun da sağlam olduğunu ileri sürdü. 

Külliyenin yakıldığını, masum çocukların katledildiğini belirten Zaw Min Htun, yetkililere olayı bir an önce aydınlatmaları çağrısında bulundu.   
   
Myanmar'ın batısında bulunan Rakhine (Arakan) eyaletinde Müslüman ve Budist gruplar arasında çıkan çatışmalar, çok sayıda kişinin ölümüne, yaklaşık 10 bin kişinin de evlerini terk etmek zorunda kalmasına yol açmıştı.

BM'den uluslararası yardım çağrısı

Öte yandan bölgedeki genel durumla ilgili olarak da BM Genel Sekreterinin Myanmar Özel Temsilcisi ''Rohingya Müslümanlarına insani yardım için uluslararası toplumun desteği gerekli'' dedi.
 
Vijay Nambiar, bölgedeki son durumu incelemek amacıyla Myanmar'a gitmeden önce New York'ta yaptığı açıklamada, Arakan'da Müslümanlara karşı saldırıların geçen yıl başladığını hatırlattı.

Nambiar, Arakan'da Myanmar hükümetinin rakamlarına göre geçen hazirandaki olaylarda 100 civarında kişinin hayatını kaybettiğini, ancak diğer kaynaklara göre bu rakamın çok daha fazla olduğunu kaydetti.

Olayların ardından medyada bölgeye ilişkin birçok fotoğrafın yer aldığını anımsatan Nambiar, bu fotoğrafların bazılarının abartı, bazılarının ise sahte olduğunu belirterek, ''Ama bu fotoğrafların abartı olması bölgede yaşanan şiddetin büyüklüğünü göz ardı etmemizi gerektirmez'' diye konuştu.

1,5 milyon civarındaki Rohingya Müslümanlarının 60 yıldır sorunlarla mücadele ettiğini vurgulayan Nambiar, şöyle konuştu:

'' Myanmar hükümeti Rohingya Müslümanlarının sorunlarını demokratikleşme süreci içinde çözmeli. Eğer bu sorun eşitlik temelinde çözülmezse bütün reform süreci olumsuz etkilenir. Öncelikle bu insanların fiziki problemleri çözülmeli, güvenlikleri sağlanmalı ve terk etmek zorunda kaldıkları yerlere dönmelerine izin verilmeli. Hükümet daha sonra da burada iki toplumun barış içinde yaşamasını sağlayacak düzenlemeleri yapmalı. Ama halen bölgede tansiyon yüksek olduğu için yerlerinden edilen insanların bulundukları kamplarda bir süre daha kalmaları gerekiyor.'' 

Vijay Nambiar, sorunun çözümü için bölge ülkeleri ve uluslararası topluma da önemli görevler düştüğünü belirterek, bölge ülkelerinin bazen Arakan'dan kaçan Müslümanları kabul etmediğini aktardı.

İnsani yardımlar için uluslararası toplumun desteğinin gerektiğine dikkati çeken Nambiar, siyasi baskının daMyanmar hükümeti üzerinde etkili olabileceğini anlattı.
  • Şu an haberi okuyan: 1 kişi var
  • Facebook: 1 gösterim

  • Toplam Viral: 7 gösterim
  • Toplam Seed: 125 gösterim
  • Toplam Direkt: 5.529 gösterim
  • Viral Puan: 45,29